„Doruri prinse-n fir de aţă”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Doruri prinse-n fir de aţă”

Ia românească este un veritabil motiv de mândrie naţională.

Cea mai frumoasă piesă vestimentară a costumului tradiţional românesc, confecţionată iniţial din pânză de in sau cânepă, iar ulterior din bumbac sau mătase, a atras atenţia artiştilor de-a lungul timpului.

Frumuseţea şi originalitatea Iei a stat la baza multor creaţii populare româneşti. Portul naţional nu este doar un veşmânt tradiţional, ci o adevărată marcă a românismului care va dăinui în timp. Ţesută cu migală de meşterii populari, Ia poartă amprenta diverselor regiuni româneşti.

„Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuţa sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze şi cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenţei unei civilizaţii închegate. El este una dintre mărturiile vizibile şi tangibile ale civilizaţiei satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei şi ne duce în cel al istoriei. Pentru mine, el nu se asociază cu hora satului, cu cimiliturile şi cu poveştile populare. El rimează cu perfecta şi armonioasa aşezare a comunităţii libere, care a ştiut să străbată toate intemperiile istoriei prin neîntrecutul său sistem de autoghidare şi adaptare”, menţionează Mircea Maliţa, în lucrarea sa „România - Din tezaurul portului popular tradiţional” , în 1977.

Compoziţia inedită a Iei a fascinat generaţii întregi. Celebrul Henri Matisse, cel mai important colorist al secolului al XX-lea, care, inspirat de colecţia de ii tradiţionale primită în dar de la pictorul Theodor Pallady, a desăvârşit în 1940 faimosul tablou „La blouse roumaine”. Pictura este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

Fuziunea liniilor, culorile tari care se armonizau, ovalul feţei modelului şi înfoiala mânecilor cusute au creat un tablou care avea să aducă în atenţia lumii superba ie românească, pe care o purtaseră cu atâta mândrie reginele şi prinţesele Casei Regale a României.

Designeri celebri au introdus în colecţiile lor simbolul naţional al femeilor românce, iar în 2013, o comunitate on-line românească, intitulată La Blouse Roumaine, a născut mişcarea prin care ziua de 24 iunie, când este sărbătoarea Sânzienelor, a devenit Ziua Universală a Iei.

Similare
RECOMANDĂRI