29.10.2021 22:40 Vizualizari: În R. Moldova, lista bolilor rare este lungă şi prea puţin cunoscută. Sindromul Rett, deşi prezent de la naştere, rămâne neidentificat până la vârsta de aproape un an În Republica Moldova, lista bolilor rare este lungă şi prea puţin cunoscută. Sindromul Rett, deşi prezent de la naştere, rămâne neidentificat până la vârsta de aproape un an. Cam atunci copiii îşi pierd majoritatea abilităţilor abia dobândite. Un astfel de caz a marcat viaţa unei fetiţe din Chişinău care, la un an şi zece luni, a fost diagnosticată cu Sindromul Rett, o afecţiune de natură genetică. În cadrul campaniei TVR MOLDOVA - "Diferiţi, dar la fel" vă invităm să descoperiţi o frântura din viaţa unui copil minunat şi special şi a părinţilor ei.
27.10.2021 22:20 „Diferiţi, dar la fel”: Conacul copiilor soare din satul Buşăuca În fiecare an, în Republica Moldova se nasc aproape 50 de copiii cu Sindromul Down. Cauzele sunt de natură genetică şi nu sunt cunoscute deocamdată alte detalii. Chiar dacă în ultimii ani, poveştile celor diagnosticaţi cu Sindrom Down au fost intens mediatizate, societatea este încă reticentă, lipsită de empatie, iar incluziunea socială este o gravă problemă care afectează zeci de familii. În cadrul campaniei - Diferiţi, dar la fel - , vă invităm să descoperiţi locul în care, copii-soare din Republica Moldova învaţă, se bucură, şi îşi descoperă abilităţile.
26.10.2021 19:40 Campania „Diferiţi, dar la fel”. Doi dintre cei trei copii ai familiei Pâcălău din Bălţi sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist Diagnosticarea autismului în Republica Moldova rămâne o provocare. Potrivit datelor oficiale, sunt înregistraţi peste 600 de copii care suferă de diverse tulburări de spectru autist, dar specialiştii spun că, în realitate, numărul de cazuri este mult mai mare. Pentru fiecare dintre ei este însă o adevărată lecţie de viaţă. În cea de-a doua zi a campaniei TVR MOLDOVA, "Diferiţi, dar la fel" continuăm să-i aducem, în faţa telespectorilor, pe cei care au reuşit să ţină piept provocărilor şi să privească în viitor cu demnitate şi putere.
25.10.2021 20:40 Vă invităm să urmăriţi povestea de viaţă a lui Oleg Slobodeanu de 21 de ani, care înfruntă toate greutăţile vieţii, chiar dacă e nevoit să o facă din scaunul cu rotile Ignoraţi de cele mai multe ori în societate, persoanele cu necesităţi speciale luptă din răsputeri pentru a se face auziţi, pentru a-şi cere drepturile şi, desigur, pentru a fi fericiţi. Sunt diferiţi, dar la fel! În contextul lunii sănătăţii mintale, pentru al cincilea an consecutiv, TVR MOLDOVA lansează astăzi campania dedicată persoanelor cu necesităţi speciale "Diferiţi, dar fel!".
31.10.2020 19:40 Campanie TVR Moldova "Diferiţi, dar la fel": Cunoaşteţi povestea Irinei Bardiţa, tânăra pe care natura a înrestrat-o cu zeci de abilităţi Irina Bardiţa este o tânără talentată şi… diferită. Diferită prin privirea expresivă şi zâmbetul larg, talentul cu care mânuieşte pensula şi culorile, felul în care vede lumea dar şi... înălţimea. Irina s-a născut cu o dizabilitate, însă natura a înzestrat-o cu atâtea abilităţi! Cum se vede lumea de la 1 metru 35 înăltime, vă arătăm în reportajul ce urmează.
23.10.2020 20:30 Campanie TVR MOLDOVA "Diferiţi, dar la fel": Cunoaşteţi povestea de viaţă a unui băiat de 13 ani, diagnosticat cu autism Despre autism se vorbeşte atât de mult şi totuşi se cunoaşte atât de puţin. Cu adevărat aceşti copii trăiesc în lumea lor, deconectaţi adesea de la realitate, însă tot acolo, în lumea lor – nu este loc de răutate. Am mers acasă la Maxim, un băiat de 13 ani cu autism, ca să încercăm să îl cunoaştem.
20.10.2020 20:20 Campania TVR MOLDOVA "Diferiţi, dar la fel". La 31 de ani, Victoria ne dă o lecţie de demnitate, iar dorinţa ei e să poată merge pe tocuri Oamenii se împart adesea în două categorii: cei pentru care mersul cu bicicleta este doar un vis şi cei care visează mereu o bicicletă mai frumoasă, mai nouă şi mai performantă. Dacă vă regăsiţi cumva în cea de-a doua categorie, vă invităm să o cunoaşteţi pe Victoria, eroina reportajului următor.
16.10.2020 20:20 Integrarea tinerilor cu nevoi speciale în câmpul muncii - o problemă socială la care autorităţile din R. Moldova au mari restanţe Integrarea tinerilor cu nevoi speciale în câmpul muncii este o problemă socială la care autorităţile din Republica Moldova au mari restanţe. Toată greutatea cade, aproape de fiecare dată, pe umerii părinţilor celor aflaţi în dificultate. Există din fericire şi excepţii şi sunt antreprenorii ce le oferă o şansă acestor oameni şi, cel mai important, cred în ei. Am găsit o astfel de mică afacere la Ialoveni, în comuna Răzeni.
13.10.2020 20:40 Campanie TVR MOLDOVA "Diferiţi, dar la fel". Tinerii cu Sindromul Down au capacitate de muncă, pot să ajute şi dau dovadă de responsabilitate Despre ei se spune că sunt Copiii Soarelui. Că nu cunosc emoţiile negative şi zâmbesc mereu. Ceea ce este perfect adevărat. Ce nu se prea ştie despre tinerii cu Sindromul Down este că au capacitate de muncă, pot să ajute şi dau dovadă de responsabilitate. Vă invităm să îl cunoaşteţi astăzi pe George.
09.10.2020 20:00 Campanie TVR MOLDOVA "Diferiţi, dar la fel". Lecţia multiplă de curaj şi optimism oferită de Radu Balan Astăzi, în ajun de Ziua Sănătăţii Mintale, TVR MOLDOVA continuă campania - Diferiţi, dar la fel. Vom prezenta şi, în acest an, istorii ale oamenilor pe care noi îi vedem diferiţi, dar care au aceleaşi vise şi dorinţe ca şi noi - să fie acceptaţi, iubiţi şi apreciaţi pentru cine sunt ei cu adevărat. E o adevărată lecţie de viaţă pe care ar trebui să o învăţăm.
31.10.2019 19:00 Sunt câţiva la un milion. Cum se descurcă micuţii cu boli rare în Republica Moldova Într-o ţară mică precum Republica Moldova, există boli şi afecţiuni extrem de rare la copii, despre care adesea până şi medicii dau neputincioşi din umeri. Şi atunci, faţă în faţă cu problemele, rămân părinţii. Visează la pastile magice şi tratamente miraculoase, dar cel mai mult îşi doresc să-şi ferească micuţii de privirile răutăcioase. Încheiem astăzi luna sănătăţii mintale şi a bolilor rare cu un nou reportaj din campania "Diferiţi, dar la fel".
29.10.2019 20:00 VIDEO. Tinerii cu deficienţe mintale luptă pentru o viaţă independentă. Descoperă povestea lui Victor Viaţa nu i-a înzestrat cu abilităţi intelectuale deosebite, de aceea luptă mereu ca să-şi găsească locul lor sub soare. Vorbim despre tinerii cu deficienţe mintale, care învaţă să-şi poarte singuri de grijă şi cauta mereu comunicare, prieteni şi afecţiune. La centrul "Speranţă şi Sănătate", din Chişinău, l-am cunoscut pe Victor, un băiat de 21 de ani, pasionat de săpunuri. Vă invităm să îi aflaţi povestea din reportajul care urmează.
24.10.2019 19:00 O fetiţă de 12 ani, cu autism, este pasionată de pian şi a învăţat singură să cânte Se ştie că persoanele cu autism trăiesc într-o lume a lor, unde adesea nu mai este loc pentru altcineva. Însă atunci când îşi fac o pasiune, aceasta devine sensul vieţii lor. Este şi cazul Corinei, o fată de 12 ani, din Chişinău, pasionată de pian şi de tot ce înseamnă note muzicale. Nu prea reuşeşte să îşi exprime emoţiile, din cauza tulburării de comportament, însă îngână melodii cât e ziua de lungă. Să-i aflăm povestea, într-un nou reportaj al campaniei „Diferiţi, dar la fel”.
22.10.2019 19:00 Visează să crească mare. Un adolescent de 14 ani suferă de o boală extrem de rară, unică în Republica Moldova Are 14 ani, gândeşte ca un adolescent, însă arată diferit. Şi asta din cauza înălţimii sale de doar 90 de cm. Cea mai mare parte a zilei şi-o petrece în casă, pentru că nu ajunge nici măcar la minerul de la uşă. Cum este să te naşti cu o boală extrem de rară în lume şi unică în Republica Moldova, ce dorinţe, vise şi suferinţe are Alexandru, aflăm din reportajul ce urmează.
17.10.2019 19:20 Dar din dar se face rai. Câţiva tineri cu deficienţe mintale hrănesc zilnic bătrâni săraci Să oferi ajutor atunci când chiar tu ai nevoie de el este cea mai autentică formă de bunătate. De asta dau dovada mai multi tineri cu deficienţe mintale, care vin zilnic la un centru din Chişinău sa pregătească mâncare pentru bătrâni săraci. Merg apoi să îi hrănească si pentru toate astea, la sfarşit de lună, primesc nişte bani. Astfel încearcă să se facă utili familiei, societăţii şi să demonstreze că dar din dar se face rai.
15.10.2019 19:00 Cu terapie consistentă, unii copii cu autism ajung să se recupereze aproape în totalitate Se ştie că, în autism, terapia complexă este unica şansă spre o recuperare parţială. V-am prezentat numerose cazuri de copii care luptă, zilnic, împreună cu familiile lor, pentru o viaţă normală. Ce se întâmplă cu aceşti micuţi după ce cresc? Se văd rezultatele terapiei din copilărie? Vă invităm astăzi să o cunoaşteţi pe Maria, o fată de 12 ani care merge la şcoală, are prieteni şi, mai mult decât atât, vorbeşte despre emoţiile ei.
10.10.2019 19:00 Copiii Soarelui ne învaţă să iubim. Eroina poveştii de astăzi este Beatrice Despre ei se spune că sunt Copii Soarelui. Îi recunoaştem uşor după ochii migdalaţi şi privirea senină. Vorbim despre micuţii cu Sindromul Down, o schimbare genetică definitivă, nicidecum o boală, asa cum cred mulţi. Astăzi, 10 octombrie, de Ziua Sănătăţii Mintale, TVR MOLDOVA continuă campania "Diferiţi, dar la fel". Vom prezenta istorii şi exemple de viaţă ale oamenilor pe care îi vedem diferiţi, dar care au aceleaşi vise şi dorinţe ca şi noi: să fie acceptaţi, iubiţi şi apreciaţi pentru cine sunt.
26.10.2018 19:40 Multe mame ale copiilor cu autism devin terapeuţi comportamentali, ca să îşi ajute micuţii Atunci când într-o familie se naşte un copil cu autism, mama este adesea singura persoană care rămâne alături de copilul ei şi luptă pentru recuperarea lui. Tot adesea, îşi lasă în urmă meseriile la care au visat şi devin terapeuţi comportamentali, ca să îşi înţeleagă mai bine proprii copii. Vă invităm să cunoaşteţi două mame eroine, într-un nou reportaj din campania „Diferiţi, dar la fel”.
24.10.2018 18:20 Îşi dedică viaţa ajutând copiii cu nevoi speciale. Un grup de specialişti se deplasează zilnic acasă la micuţii cu dizabilităţi Învaţă micuţii să vorbească, să facă primii paşi, să se adapteze la şcoală sau grădiniţă şi îi încurajează pe părinţi să nu se dea bătuţi. Este vorba de câţiva specialişti din Criuleni care, de 10 ani, formează o echipă mobilă, gata să intervină la nevoie. Am mers şi noi în satul Izbişte să îi cunoaştem pe cei care readuc speranţa în casele familiilor mai puţin fericite.
19.10.2018 19:20 Nutriţionista Lucia Gavriliţă: Alimentaţia poate vindeca chiar şi boli genetice Viaţa i-a pus la grea încercare când au venit pe lume cei doi copii, Călin şi Elena, ambii cu grave probleme de sănătate. După zeci de terapii, alimentaţia vie este cea care i-a pus pe picioare. Nutriţionista Lucia Gavriliţă crede cu tărie că hrana este cel mai puternic medicament, iar un copil cu dizabilitate este lecţia supremă de perseverenţă. Vă invităm să urmăriţi o poveste de viaţă plină de sănătate, dragoste şi armonie.
17.10.2018 20:30 „Diferiţi, dar la fel”, despre tinerii cu sindromul Down: „Ei pot tot. Sunt punctuali, atenţi, dar trebuie să le dăm ocazia să facă ceva” Despre ei se spune că sunt copiii soarelui. Că în lumea lor nu există răutate şi dispreţ şi sunt într-o permanentă nevoie de afecţiune. Vorbim de tinerii cu Sindromul Down, care sunt capabili nu doar să iubească, dar şi să muncească. Cunoaştem doi dintre ei, într-un nou reportaj din campania „Diferiţi, dar la fel”.
12.10.2018 19:20 Sunt câţiva la un milion. Părinţii micuţilor cu boli rare luptă zilnic pentru viitorul copiilor lor Sunt câţiva la un milion, iar viaţa lor este o luptă zilnică. Vorbim de micuţii ce suferă de boli rare, care nu ştiu cum arată o copilărie obişnuită. Cea mai mare dorinţă a părinţilor acestor copii este ca ei să fie acceptaţi şi încurajaţi de societate. Un nou reportaj al campaniei „Diferiţi, dar la fel”, vă spune povestea a două fetiţe care împart aceeaşi soartă nedreapta.
10.10.2018 19:00 Unii copii cu autism ajung la performanţe deosebite în domeniile pe care le studiază Unii oameni cred că ei nu aud. Alţii, că nu sunt capabili să înţeleagă. Considerată în trecut o afecţiune rară, autismul începe să devină un diagnostic de care auzim tot mai des. Primul erou al campaniei „Diferiţi, dar la fel” este Matei Guzun, un băieţel de 8 ani care sparge stereotipurile despre autism. Am petrecut o zi cu el şi cu familia lui, l-am însoţit la şcoală şi la activităţile pe care le practică şi i-am admirat performanţele. Vă invităm să-l cunoaşteţi şi voi.