25.08.2021 21:20 Vizualizari: Vladimir Beşleagă spune că cei 30 de ani de independenţă au fost o rătăcire prin deşert. „Doar generaţiile noi pot să creeze o lume nouă” Scriitorul şi fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Beşleagă, crede că ziua de 27 august ar trebui să fie un prilej de introspecţie şi nu de sărbătoare. Scriitorul spune că cei 30 de ani de independenţă au fost o rătăcire prin deşert, dar acum îşi pune mari speranţe în noua guvernare. Vladimir Beşleagă are încredere în tânăra generaţie pentru că, în opinia lui, are o putere colosală de a face ca lucrurile să ia o altă turnură, cel puţin de acum încolo.
24.08.2021 20:40 România - Republica Moldova, 30 de ani de relaţii diplomatice Pe 29 august, se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Moldova. Primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova a fost statul român, iar în câteva zile au şi fost semnate acorduri privind regimul liberalizat de vize pentru trecerea frontierei ce au permis cetăţenilor români şi basarabeni să călătorească liber peste Prut. De atunci, au fost implementate mai multe proiecte strategice, România fiind mereu prezentă la bine şi la greu. Cum a început cooperarea şi prin ce provocări au trecut, îşi aminteşte primul ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicolae Ţîu.
23.08.2021 21:20 Republica Moldova - 30 de ani de Independenţă Republica Moldova marchează, în acest an, 30 de ani de când şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Cele aproape trei decenii au fost marcate de multe turbulenţe politice, sociale şi economice, iar armata rusă continuă şi astăzi să ocupe o parte din teritoriul suveran al Republicii Moldova.
26.08.2020 21:40 Cenaclul Alexe Mateevici - scânteia care a aprins flacăra renaşterii naţionale Scânteia care a aprins flacăra renaşterii naţionale, la sfârşitul anilor '80 ai secolului trecut, a fost cenaclul Alexe Mateevici. Mişcarea a luat naştere în ianuarie 1988, chiar de ziua poetului naţional, Mihai Eminescu. Cenaclul a fost opera lui Anatol Şalaru. Dacă la început credea că iniţiativa este sortită eşecului, la scurt timp, ideea a adunat în jurul său zeci de mii de basarabeni şi a culminat cu oficializarea, în spaţiul, dintre Prut şi Nistru a limbii române şi a grafiei latine.
25.08.2020 21:00 Nicolae Dabija: Românii din Basarabia vor fi cu adevărat liberi doar după ce vor reveni acasă, în România Românii din Basarabia vor fi cu adevărat liberi doar după ce vor reveni acasă, consideră Nicolae Dabija. Într-un interviu oferit TVR MOLDOVA, în august 2016, marele scriitor considera că, deşi şi-a declarat independenţa faţă de URSS, regiunea dintre Prut şi Nistru continuă să fie ostateca pactului Molotov-Ribbentrop şi se scufundă în hăul sărăciei şi al deznădejdii. Speranţele anilor '90 s-au năruit, iar idealurile au fost trădate, mai spunea deputatul din primul Parlament.
21.08.2020 22:00 Nicolae Misail, semnatar al Declaraţiei de Independenţă: Puterea de la Răsărit nu ne-a distrus fiinţa naţională Puterea de la Răsărit nu ne-a distrus fiinţa naţională. În ultimii 200 de ani am reuşit să ne păstrăm limba, credinţa şi obiceiurile, iar într-o bună zi, vom reveni acasă. Este convingerea lui Nicolae Misail, unul dintre cei care şi-a pus semnătura pe actul de naştere al Republicii Moldova. Într-un interviu, oferit în exclusivitate pentru TVR Moldova în 2017, semnatarul Declaraţiei de Independenţă mărturisea că, ruperea de imperiu nu a fost valorificată pe deplin.
20.08.2020 21:00 Campania TVR MOLDOVA „Preţul Libertăţii”. Războiul moldo-rus, o rană deschisă Conflictul armat transnistrean, care a izbucnit în anul 1992, la doar un an de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, rămâne în istorie o pagină sumbră. Oameni de pe cele două maluri ale Nistrului nu au reuşit să conştientizeze cauzele care au provocat un război inutil. Dureros este că au rămas sute de copii orfani de tată, fără bucuria de a simţi braţul puternic al părintelui în clipele grele ale vieţii. La fel de dureros este că separatismul provoacă şi acum răni.
16.08.2020 19:35 "Preţul Libertăţii": Cunoaşteţi tânăra care este de-o vârstă cu Independenţa Republicii Moldova În urmă cu 29 de ani, în Republica Moldova, oamenii au ieşit cu zecile de mii pe străzi, în numele unui ideal. Acum, tinerii care s-au născut în acele zile, au primit cadou libertatea de care se bucură din plin. Michelle Ilev este de-o vârstă cu independenţa Republicii Moldova. A făcut studiile acasă, dar a obţinut şi burse în străinătate. Cunoaşte cinci limbi străine şi este manager la Centrul Educaţional Pro Didactica. Tânăra este modelul unei generaţii necontaminate de comunism, liberă să vorbească despre orice, să se revolte şi să aleagă.
15.08.2020 20:30 TVR MOLDOVA lansează astăzi campania "Preţul Libertăţii” TVR MOLDOVA lansează astăzi campania "Preţul Libertăţii”. Până pe 27 august veţi vedea o serie de reportaje cu cei care au pus umărul la renaşterea şi eliberarea naţională a românilor basarabeni, proces care a culminat cu declaraţia de Independenţă faţă de URSS, votată pe 27 august 1991.
25.08.2018 20:00 Nicolae Dabija: Doar revenirea acasă garantează libertatea românilor basarabeni Românii din Basarabia vor fi cu adevărat liberi, doar după ce vor reveni acasă, consideră Nicolae Dabija. Scriitorul spune că şi după 27 de ani de la obţinerea independenţei, regiunea dintre Prut şi Nistru încă e ostatica pactului Ribbentrop-Molotov şi se scufundă în hăul sărăciei şi al deznădejdii. Speranţele anilor 90 au fost năruite, iar idealurile, trădate, mai spune semnatarul Declaraţiei de Independenţă.
24.08.2018 18:40 Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au dat glas, prin cântec, Independenţei Republicii Moldova Fără ei mişcarea de renaştere a spiritului românesc din Basarabia ar fi fost mai săracă. Deşi nu mai sunt printre noi, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici rămân, cu siguranţă, un vârf de lance al mişcării culturale ce au dus la repunerea în drepturi a limbii române şi a alfabetului latin şi, în final, la independenţa Republicii Moldova.
23.08.2018 20:10 Tinerii care împlinesc 27 de ani au străbătut, împreună cu ţara, un drum plin de provocări şi oportunităţi Nu au stat pe baricade, nu au luptat pentru suveranitate şi pentru limba română, dar le-au primit pe toate, în dar, la naştere. Ei sunt tinerii născuţi o dată cu Republica Moldova independentă. Sunt generaţia independenţei care doar a auzit de lupta pentru eliberare naţională de la părinţi şi bunici, dar a simţit gustul şi preţul libertăţii. Au străbătut, împreună cu ţara, un drum de 27 de ani, plin de provocări, încercări şi oportunităţi
22.08.2018 19:20 Grigore Vieru şi Ion Vatamanu, doi militanţi pentru emanciparea naţională a românilor basarabeni Si poeţii au pus umărul la obţinerea independenţei Republicii Moldova, de la care au trecut 27 de ani. Un rol important în trezirea conştiinţei naţionale l-au avut Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Leonida Lari sau Dumitru Matcovschi. Creaţiile lor au marcat generaţii întregi în drumul spre regăsirea identităţii nationale. Să vedem care a fost preţul libertăţii, plătit de cei pe care contemporanii i-au supranumit “vârfuri de lance în lupta pentru independenţă”.
21.08.2018 19:05 Ludmila Scalnîi: „Vatamanu ne-a zis că suntem puţine, dar destule, eram femei agere şi principiale” Puterea unei femei poate doborâ regimuri, poate învinge frica şi poate face faţă ameninţărilor. Au demonstrat-o acum 27 de ani cele 10 femei din totalul de 278 de deputaţi semnatari ai Declaraţiei de Independenţă. Au fost şantajate cu viaţa celor dragi, dar şi-au pus semnătura pentru independenţă fără urmă de îndoială. Le putem numi astăzi femeile independenţei, pentru că sunt femei care au înţeles ce preţ au plătit pentru libertate.
20.08.2018 19:00 Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova s-a născut din setea de libertate Aşa cum un om fără un act de naştere nu poate avea identitate, la fel şi o ţară nu se poate dezvolta dacă nu-şi păstrează cu sfinţenie actul de la începuturi.
17.08.2018 17:00 “Preţul Libertăţii”, o campanie marca ştirile TVR MOLDOVA Au trecut 27 de ani de când vocea Republicii Moldova s-a auzit în toată lumea. Peste câteva zile, marcăm declararea independenţei statului Republica Moldova. O independenţă plătită scump, clădită pe sacrificii, pe care generaţiile de acum trebuie să le cunoască. De la această idee, ştirile TVR MOLDOVA lansează campania „PREŢUL LIBERTĂŢII”.