21.02.2021 19:15 Vizualizari: "Monumentele Basarabiei Furate". Istoria Troiţei din satul Iurceni, raionul Nisporeni Continuăm campania TVR MOLDOVA "Monumentele Basarabiei Furate". De această dată, vom afla istoria Troiţei din satul Iurceni, raionul Nisporeni. A fost salvată de săteni de două ori. O dată în 1961 când urma să fie distrusă de sovietici, iar a doua oară în 2019, când se ruina, dar a fost restaurată. Monumentul a fost restabilit la iniţiativa membrilor Asociaţiei "Faptă, nu vorbă", care şi-au asumat această misiune în 2018.
15.02.2021 08:15 Monumentele Basarabiei Furate - o nouă istorie. Este vorba de cea a generalului de război, Stan Poetaş Continuăm campania marca TVR Moldova - "Monumentele Basarabiei Furate" - cu o nouă istorie. Este vorba de cea a generalului de război, Stan Poetaş. După ce a participat la multe lupte crâncene, generalul şi-a găsit sfârşitul în Basarabia şi a fost înmormântat la Soroca. În 1919, în cinstea sa, s-a zidit un monument, dar în 1944 a fost distrus de Armata Roşie. Peste zeci de ani, s-a făcut dreptate şi monumentul generalului a revenit la locul său de cinste.
01.02.2021 18:00 TVR MOLDOVA a lansat campania „Monumentele Basarabiei Furate” În perioada ocupaţiei sovietice a Basarabiei, puterea de la Moscova a iniţiat o campanie dură de deznaţionalizare a românilor dintre Prut şi Nistru.
31.01.2021 19:30 „Monumentele Basarabiei furate: Istoria unui monument ridicat în Mălăieşti, în memoria unui grănicer român omorât de bolşevici în 1923 Campania TVR MOLDOVA "Monumentele Basarabiei Furate" vă prezintă, astăzi, istoria unui monument ridicat în localitatea Mălăieşti, Criuleni, în memoria unui grănicer român omorât de bolşevici în 1923. Construit în 1924, la margine de sat, pe malul râului Nistru, pe locul unde a fost omorât străjerul ţării, monumentul a fost distrus în timpul ocupaţiei sovietice. În septembrie anul trecut, la iniţiativa avocatului Iulian Rusanovschi, monumentul a fost refăcut şi amplasat exact în acelaşi loc.
24.01.2021 20:50 Un monument dedicat grănicerilor şi eroilor români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, ridicat la Rezina Unii au încercat să o ardă, alţii să o distrugă cu ciocanul, dar mai devreme sau mai târziu, istoria învinge, adevărul este restabilit, iar monumentele reconstruite. După aproape 70 de ani de uitare şi indiferenţă, istoria a triumfat la Rezina. Pe malul Nistrului, a fost inaugurat un monument dedicat grănicerilor şi eroilor români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Obeliscul, străjuit de un vultur cruciat, a fost refăcut, după ce fusese distrus de sovietici la sfârşitul anilor '40. Urmăriţi primul reportaj din campania "Monumentele Basarabiei Furate" marca TVR Moldova.