Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Anatol Vidraşcu, alături de campania TVR MOLDOVA "Cartea care ne uneşte – din Basarabia, cu drag!"

TVR Moldova a dat start campaniei "Cartea care ne uneşte – din Basarabia, cu drag". Editurile şi autorii din Chişinău sunt invitaţi să contribuie cu donaţii de carte. Proiectul are ca scop inaugurarea de standuri permanente de carte în două dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din România. Campania Cartea care ne Uneşte va fi o punte de promovare a cărţii basarabene în tot spaţiul românesc.

Primul donator de carte este Anatol Vidraşcu, directorul general al Grupului Editorial "Litera". E unul dintre cei mai importanţi editori din întreg spaţiul românesc iar în 2016 i-a fost înmânat premiul pentru promovarea istoriei neamului la Gala Premiilor TVR. Editura Litera va contribui la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc cu 32 de titluri de carte.

ANATOL VIDRAŞCU, director general, Grupul Editorial "Litera": „De aceea am editat, de exemplu, anul acesta, cartea "Anul 1812, destinul neamului românesc" de Vlad Mischevca, de aceaa a apărut şi cartea "Istoria ilustrară a românilor de la este de Prut", scrisă de Octavian Ţîcu. Deasemenea am făcut şi o carte care este un aport comun a istoricilor din România şi din Republica Moldova "Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova."

Cărţile donate vor contribui mai mult la conectarea cititorilor din România la producţia literară contemporana din Basarabia.

ANATOL VIDRAŞCU, director general, Grupul Editorial "Litera": „Într-adevăr cartea este primul lucru şi conţinutul din cărţi este primul lucru care ne uneşte. Să cuprinzi în întregime fenomenul foametei, pe care a îndurat-o populaţia noastră nu se poate fără asemenea cărţi "Basarabaia şi destinul ei secret" cu documente sau despre disputa sovieto-română de la Viena şi mai era şi cartea aceasta "Foametea în Moldova sovietică". Toate aceste atrocităţi sigur că se pot reda şi altfel, dar aici sunt documente inedite.”

Anatol Vidraşcu vine şi cu un îndemn pentru lectură şi cunoaştere a elitei literare basarabene.

ANATOL VIDRAŞCU, director general, Grupul Editorial "Litera": „Au apărut 32 de titluri ale celor mai mari scriitori din Republica Moldova, de după cel de-al doilea Război Mondial şi autori, care, din păcate sunt foarte slab cunoscuţi în România şi aş spune greşit sciitori slab cunoscuţi pentru că sunt scriitori mari care nu şi-au vândut harul pentru un blid de linte şi unii au scris lucrări destul de curajoase, care au fost unoeri şi exilaţi în propriul sat, să zicem Petru Cărare cu săgeţile lui.”

Campania "Cartea care ne uneşte – Din Basarabia, cu drag!" este un gest de recunoaştere a valorii oamenilor de cultură şi a cercetătorilor din Basarabia. Inaugurarea standurilor permanente de carte vor avea loc pe întâi decembrie, de Ziua Naţională a României, la Bilioteca Metropolitană "Mihail Sadoveanu" din Bucureşti şi pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I".
Similare
RECOMANDĂRI