Ziua Limbii Române, sărbătorită de ICR în lume: expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie prezentate online
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua Limbii Române, sărbătorită de ICR în lume: expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie prezentate online

O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis joi AGERPRES, poezie de Ioan Es. Pop recitată în suedeză de actriţa Adriana Savin, un recital online de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, eseul "Mi-e dor" de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actriţa Anamaria Marinca sunt câteva din evenimentele de vârf prezentate de Ziua Limbii Române.

* ICR Chişinău

Artişti îndrăgiţi de peste Prut se vor reuni luni, de la ora 11,00, într-un spectacol de muzică şi poezie. Sub genericul "Odă limbii române", Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susţinut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu. De asemenea, Silvia Goncear, Marin Gheraş şi Select Stings Quartet vor susţine momentele muzicale.

* ICR Istanbul

Spectacolul "Pianul cu poeme", susţinut de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi actriţa Daniela Nane, va fi difuzat, duminică, pe pagina de Facebook şi pe contul YouTube al reprezentanţei ICR Istanbul. Filmările au avut loc pe Domeniul Manasia. Conceptul "Pianul cu poeme", îngemănare delicată între muzică şi poezie, a fost reprezentat de zeci de ori în ţară şi în străinătate, pe scene importante ale teatrelor şi filarmonicilor, inclusiv pe scena Ateneului Român.

* ICR Lisabona

O parte dintre membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul "Ce te legeni?..." de Mihai Eminescu, inclus în volumul "Revedere", apărut în 2005 la Editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. Evenimentul va avea loc luni, 31 august, pe paginile de Facebook şi Instagram ale ICR Lisabona. Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.

* ICR Londra

Eseul "Mi-e dor" din volumul "Calitatea de martor" al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat de actriţa Anamaria Marinca, în limba română şi în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh). Lectura eseului a fost înregistrată special la sediul ICR Londra şi va fi difuzată luni, 31 august, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale reprezentanţei.

* ICR Madrid

O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spaţiile ICR de la Madrid, în perioada 1 - 30 septembrie. Vernisajul expoziţiei "Ea a fost aici"/"Ella estuvo aqua" va avea loc luni şi va fi prezentat pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale ICR Madrid. De asemenea, o conferinţă online dedicată prezenţei limbii şi culturii române în sistemul de educaţie preuniversitar şi universitar din Spania va fi organizată de ICR de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.

* ICR Paris

Cinci piese din repertoriul pop/electro/rap românesc au fost prezentate, în fiecare duminică a lunii august, de Institutul Cultural Român de la Paris, pe pagina de Facebook şi pe Instagram, în cadrul proiectului "Limba română prin muzică". Duminică, vor fi difuzate melodiile "Vals" de Smiley & Feli şi "Până când nu te iubeam" interpretat de Pink Martini. Pe parcursul lunii august au mai fost difuzate hituri interpretate de O-zone ("Dragostea din tei"), Connect-R ("Vara nu dorm"), Alexandra Stan ("Obsesii"), Inna ("Cum ar fi").

* Accademia di Romania, Roma

Ultimul curs online de limba şi cultura română din actualul an academic, dedicat grupei de nivel intermediar, va fi postat, luni, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. În cadrul înregistrării, este prezentat rezultatul inedit al traducerii integrale a unei proze scurte de către cursanţii coordonaţi de profesorul Nicoleta Neşu. Textul este "Ora de iarnă" de Adriana Bittel şi face parte din volumul "Cum să fii fericit în România", coordonat de Oana Bârnă şi apărut la Editura Humanitas.

* ICR Stockholm

Un recital online de poezie contemporană românească, avându-i ca invitaţi pe poetul Ioan Es. Pop şi pe actriţa suedeză de origine română Adriana Savin, va fi postat pe pagina reprezentanţei luni. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate poeme din volumul "Ieudul fără ieşire". Evenimentul inaugurează o serie de recitaluri de poezie online care vor continua pe toată durata lunii septembrie, avându-i ca invitaţi pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi poeţi români contemporani traduşi în limba suedeză. Înregistrările vor putea fi urmărite şi pe canalul YouTube al ICR Stockholm.

* ICR Tel Aviv

Un colaj video ce va include testimoniale ale cursanţilor care participă la cursurile online de limba română organizate de ICR Tel Aviv va fi difuzat pe 31 august, de la ora 19,00, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. Materialul video va include un număr de zece intervenţii ale studenţilor, în care aceştia vor spune motivele pentru care au decis să înveţe limba română, cuvintele şi expresiile preferate. În Israel există o comunitate importantă de evrei originari din România, dar urmaşii lor nu vorbesc limba română şi pot afla, astfel, despre posibilitatea de a o învăţa cu ajutorul programelor online din această perioadă desfăşurate de ICR Tel Aviv.

* ICR Varşovia

Expoziţia de desene în aer liber "Cu alte cuvinte...", o aventură cu expresii frazeologice poloneze şi româneşti, va fi inaugurată luni, de ICR Varşovia. Desenele şi conceptul grafic îi aparţin ilustratorului clujean Adrian Barbu. 21 de perechi lingvistice, mărturii ale felurilor de a gândi şi ale reperelor celor două popoare, vor purta privitorul într-o călătorie lingvistică prin universurile limbilor română şi polonă.

* IRCCU Veneţia

Un dialog filmat, fiu - tată, pe baza "perlelor" de limbă strânse de scriitorul Robert Şerban de la fiul său, Tudor, va fi difuzat luni, pe pagina oficială de Facebook a Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU Veneţia). Baza dialogului este cartea "Tata, eu glumesc serios. Tudor Şerban la vorbă cu Robert Şerban", apărută la Editura Polirom. Materialul video propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului "Limba română prin ochi de copil": un băiat de nouă ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie şi captivantă, iar învăţarea ei este ca un joc în care toţi câştigă şi zâmbesc.

Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate de ICR, împreună cu ambasadele şi consulatele din ţările de reşedinţă, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media.
Similare
RECOMANDĂRI