Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Adevărul despre Mitropolia Basarabiei. Trei decenii de la reactivare". Lecţia de trăire a credinţei şi slujire a aproapelui a preotului Sorin Huluţă

Campania "Adevărul despre Mitropolia Basarabiei. Trei decenii de la reactivare", vă prezintă astăzi o adevărata lecţie de trăire a credinţei şi slujire a aproapelui. Protagonistul reportajului este preotul Sorin Huluţă, din cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonate canonic Patriarhiei Române. De aproape un deceniu face misionariat între credincioşii din Soroca. Pe lângă frumoasa comunitate pe care a reuşit să o adune în jurul parohiei, părintele, Sorin Huluţă, cu ajutorul oamenilor sensibili şi generoşi, face numeroase acţiuni de caritate, demonstrând, cu prisosinţă, în fiecare zi, că omul sfinţeşte locul.

Despre venirea preotului Sorin Huluţă din Oneşti, România - la Soroca, se poate scrie o carte. O spune chiar el şi mărturiseşte că a ajuns pentru prima dată în Basarabia în 2010. Era pe atunci încă student  teolog, iar ceva mai târziu avea să fie hirotonit în cetatea Sorocii. A fost primul preot  sosit acolo după multe sute de ani.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „Am făcut cunoştinţă cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Petru, care cu  multă înţelepciune, cu multă dragoste părintească mi-a zis - Tu ştii la ce vii, tu ştii că la noi e greu? I-am răspuns atunci că ştiu două lucruri. Ştiu că am învăţat despre Mitropolia Basarabiei la orele istoria bisericii ortodoxe române şi ştiu că aici sunt fraţii noştri. Şi ştiu că Dumnezeu nu m-a trimis întâmplător”.

Iar toate evenimentele care s-au succedat de atunci n-au fost nici ele întâmplătoare. S-a simţit mâna lui Dumnezeu în toate câte aveau să urmeze. La Soroca, a ajuns împreună cu soţia şi unul dintre cei trei fii ai săi. Apoi, familia s-a mărit, cu încă doi copii, iar prima perioadă n-a fost deloc uşoară.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „Atunci când am venit nu aveam unde sluji, am slujit în Cetatea Sorocii, apoi nişte oameni de bine mi-au dat un spaţiu sub hotelul Central. Acolo am făcut un paraclis şi am slujit câteva zile bune pentru câţiva credincioşi care se adunau la slujbe”.

În 2012, cu ajutorul mai multor oameni de bine, aşa cum le spune preotul, dar şi cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, părintele Sorin Huluţă a reuşit să ridice de la zero o biserică de lemn, în stil maramureşan. La construcţia ei au participat şi meşteri populari din Bârsana, Maramureş.

Construcţia lăcaşului de cult  a fost grea - pentru că toate materialele au fost aduse din România. Ctitorii s-au mişcat repede - pentru că, în câteva luni, biserica a şi fost ridicată. Cu toate acestea, preotul este smerit şi nu-şi atribuie niciun merit.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „Această lucrare nu ar fi fost posibilă fără voia lui Dumnezeu şi fără sprijinul altor oameni deosebiţi pe care i-am găsit aici, în Basarabia”.

Iar odată cu ridicarea lăcaşului sfânt, a început şi călătoria lingvistică a preotului printre regionalismele din Basarabia.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „De exemplu, mergeam la magazin şi ceream holşuruburi, vânzătoarea nu ştia ce să-mi dea şi am aflat că se spune altfel la holşuruburi, se spune samoreze. Sau mă duceam în carieră şi spuneam că vreau balastru, nu ştia nimeni, iar dacă spuneam şibioncă, toată lumea mă servea”.

Preotul Sorin Huluţă nu a construit doar o biserică de la zero, ci şi o frumoasă comunitate de enoriaşi care acum numără acum în jur de 400-500 de familii. Unele vin mai des la biserică, altele la sărbătorile mai mari, dar chiar şi aşa, părintele are mulţi complici pentru faptele de bine. Împart împreună din necazurile sau încercările care mai pot apărea în familia vreunui enoriaş, dar şi din bucuria "lui împreună" de marile praznice sau sărbători naţionale.

Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni, iar preotul Sorin Huluţă de la Mitropolia Basarabiei poate fi considerat, pe bună dreptate, un om al lui Dumnezeu. Stau dovadă numeroasele acţiuni filantropice în care se implică cu multă dăruire şi jertfire.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „Trebuie să avem grijă de cei care sunt mai dezavantajaţi dintre ai noştri, dintre păstoriţii noştri. Şi trebuie să ne aplecăm asupra lor cu grijă. Şi cum facem această misiune, foarte simplu, luăm de la cei care au mai mult şi dăm la cei care nu au sau nu au deloc. Şi nu e o lucrare grea, e o lucrare în care trebuie să te implici sufleteşte cu adevărat şi să-ţi placă să faci acest lucru, pentru că asta presupune într-adevăr mult timp pe care trebuie să-l aloci şi multă energie pe care trebuie să o consumi”.

Aşa se face că, graţie implicării oamenilor de pretutindeni, au fost ajutate zeci de familii încercate de viaţă prin lipsuri sau boală. Pe lângă biserică, activează o cantină socială, unde, în fiecare sâmbătă, iar uneori şi mai des, oamenii nevoiaşi au parte de un prânz şi o vorbă caldă. Tot pe lângă parohie există şi o garderobă socială unde sunt donate haine pentru cei nevoiaşi. Iar lista cu faptele bune este nesfârşită.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „Pentru copii, ne aplecăm în mod deosebit, aducând cărţi, manuale din România, aducând rechizite şcolare pe care le împărţim la început de an şi pe parcursul anului şcolar”.

Chiar în ziua în care am mers în vizită la Soroca, părintele Sorin Huluţă urma să ajungă la o familie cu 8 copii dintr-o localitate din raion. N-am ezitat prea mult şi l-am urmat şi noi. Patru dintre copii sunt încă acasă cu mama rămasă văduvă. Femeii nu-i este uşor să ţină pe umeri povara tuturor greutăţilor. Dar nu are cine să o facă, ne mărturiseşte ea printre lacrimi.

Pentru că lipsurile sunt multe, darurile aduse de părintele nu au fost puţine.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: „Credinţa fără fapte, moartă este. Părintele Sorin Huluţă ştie cel mai bine că mai fericit este a da decât a lua. De-a lungul anilor de misionariat în Republica Moldova a fost implicat şi este implicat în numeroase acţiuni filantropice prin care trăieşte şi îşi exprimă dragostea faţă de aproapele”.

A fi preot în Basarabia, este o adevărată şi creştinească misiune pentru părintele Sorin Huluţă.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „Cineva mi-a spus- ei, părinte, cineva dintre colegii preoţi de aici, ne-ai găsit în copaci de spui că faci misiune. Eu vreau să reamintesc că preoţia este o misiune. E o misiune care cred eu că e diferită faţă de cea a preoţilor din ţară, de peste Prut. Pentru că aici e o altă situaţie, o altă stare de lucruri”.

Jertfa şi truda din fiecare zi a preotului Sorin Huluţă şi a Mitropoliei Basarabiei vine la pachet şi cu bucuria de a fi alături de cel aproape, dar şi cu trăirea, pe deplin, a convingerii că  - omul sfinţeşte locul.

preot SORIN HULUŢĂ, parohul Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, Soroca: „N-aş vrea sa fiu preot în altă parte, decât între aceşti oameni minunaţi”.
 
Similare
RECOMANDĂRI