Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„DUMINICA LIMBII ROMÂNE” - documentar marca TVR MOLDOVA, cu ocazia celor 30 de ani de la revenirea limbii române şi a grafiei latine în R. Moldova

Jurnalistul TVR MOLDOVA, Vasile Munteanu, realizează un film documentar cu ocazia celor 30 de ani de la revenirea limbii române şi a grafiei latine în Republica Moldova.

Filmul, intitulat „DUMINICA LIMBII ROMÂNE” redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Ţarist, şi până la 1989, atunci când, pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSSM votează revenirea la grafia latină şi declară limba română - limbă oficială în RSSM.

În documentar se regăsesc imagini de arhivă din perioada Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989, discursuri ale poeţilor, scriitorilor, unor politicieni ai vremii, secvenţe cu dezbateri în timpul şedinţei Sovietului Suprem al RSSM la subiectul legislaţiei lingvistice. Au fost intervievaţi poeţi, scriitori, jurnalişti, lingvişti care au participat în lupta pentru emanciparea naţională şi revenirea limbii române, a alfabetului latin, acasă!
Similare
RECOMANDĂRI