Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eroii de la Nistru. 30 de ani de la războiul ruso-moldovean. Anatol Caraman, veteran al războiului: „Preţul libertăţii a fost mare, dar a meritat”

A luptat din prima până în ultima zi de război pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Colonelul Anatol Caraman, comandantul trupelor de carabinieri, a dus lupte crâncene în conflictul armat de pe Nistru. Acum e veteran de război şi mărturiseşte că preţul libertăţii a fost mare dar a meritat, pentru că, acum, vorbim limba română, aici, acasă. Pentru Anatol Caraman, 2 martie 1992 a fost ziua în care basarabenii au arătat patriotism deoarece nu au mai putut răbda umilinţa şi teroarea Kremlinului. Urmează un nou material din campania: Eroii de la Nistru. 30 de ani de la războiul ruso-moldovean.

col. ANATOL CARAMAN, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război Tiras-Tighina:„Războiul s-a început cu mult înainte, la început o formă de război hibrid, cu dezinformări, cu atacuri asupra noului stat creat, Republica Moldova şi până la 27 august 1991 dar după- 27 după declararea independenţei au revanşat toate forţele imperiului rus asupra noastră. Prima zi de război deschis s-a început la 2 martie atunci când Mircea Snegur a mers la Asambleea Naţiunilor Unite, la New York ca să fie recunoscută Republica Moldova ca stat independent. Atunci ruşii au înţeles că practic ne-au pierdut şi au atacat ultimul bastion constituţional al RM comisariatul de poliţie Dubăsari şi de aici s-au început luptele”.

Colonelul Anatol Caraman a reuşit să mobilizeze sute de oameni şi să meargă cu ei pe front. Deşi erau vremuri apăsătoare, oamenii au dat dovadă de curaj şi dragoste pentru neam.

col. ANATOL CARAMAN, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război Tiras-Tighina: De la 25 aprilie am început să conduc o formaţiune mai mare , am primit două detaşamente de carabinieri , una formată în raionul Cimişlia şi una formată din rezerviştii raionului Ungheni, a treia am format-o eu din rezervişti din Chişinău. Cine a apărat Republica la început, aceştia au fost poliţiştii şi marele patriotism a populaţiei. Şi chiar o să vedeţi şi un soldat de rând cum spune, cu o vorbă de plugar: nu vă atingeţi de tricolor, noi murim dar nu vi-l dăm. Voluntariatul a jucat un rol deosebit de mare. M-am aflat din prima zi a războiului şi până în ultima numai în prima linie, fără schimb.Dacă nu opuneam rezistenţă la Nistru, nu-i opream, de la Giurgiuleşti şi până la Lipcani era transnistrizat tot, nu se mai vorbea aici limba aceasta frumoasă şi vocală care se numeşte româna. Că nu i-am înfrânt? Am putut să îi înfrângem, nu a fost voinţă politică”.

Veteranul de război de acum povesteşte că, în acesle vremuri grele, a simţit sprijinul oamenilor de cultură, al acelor personalităţi care au luptat pentru limbă şi tricolor. Un moment memorabil şi emoţionant a fost când, în una din zilele mai liniştite de pe front, în zonă au ajuns Grigore Vieru, Adrian Păunescu şi Doina şi Ion Aldea Teodorovici, pentru un recital chiar pe câmpul de luptă.

col. ANATOL CARAMAN, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război Tiras-Tighina: „Au venit cu o sonorizare speciala militară, cred că se auzea în toate localităţile din jur, atunci când cânta Ion şi Doina. Erau cu Adrian Păunescu şi cu feciorul lor şi cu Grigore Vieru. Muzica i-a înfrânt. Un cântec poate ridica o unitate care deja este istovită, nu are muniţii la baionetă. +11.58-12.02 Au trezit un spirit de luptă că eram gata să ajungem la Tiraspol”.

Colonelul Anatol Caraman este convins că Războiul de pe Nistru este o lecţie de demnitate pe care încă o învăţăm.

col. ANATOL CARAMAN, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război Tiras-Tighina: „Au reuşit, ne-au împăcat cu toţi, ne-au făcut prieteni cu toţi dar iată pe interior mesajul meu e ca noi  toţi să ne unim şi actuala conducere să schimbăm mentalitatea aceasta de rob, de umilinţă precum că fără Rusia nu putem face nimic. Să găsească modalitatea cum de scos şi de alungat acasă, să plece acolo unde ei locuiesc şi unde-i baştina şi patria lor toate forţele militare ruseşti”.
Similare
RECOMANDĂRI