04.02.2021 21:20 Vizualizari: Diplome din partea Mitropoliei Basarabiei pentru persoanele care s-au implicat în promovarea culturii româneşti în Basarabia Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei a înmânat diplome de recunoştinţă persoanelor care s-au implicat activ în promovarea istoriei şi culturii româneşti în spaţiul basarabean. Decernarea a avut loc în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei.
03.02.2021 22:20 Basarabenii, la coada clasamentelor printre cetăţenii europeni iubitori de lectură Astăzi este Ziua internaţională a cititului cu voce tare, iar mai multe biblioteci din Republica Moldova au lansat programe speciale pentru a încuraja şi promova lectura. Potrivit statisticilor, suntem pe la coada clasamentelor printre cetăţenii europeni iubitori de lectură.
03.02.2021 16:15 A fost dat startul înscrierilor la concursul de creaţie literară „Ion Creangă” – Poveşti Cetăţenii români din România, R. Moldova şi Ucraina se pot înscrie la cea de-a 29-a ediţie a Concursului Naţional de creaţie literară „Ion Creangă – Poveşti” până pe 20 martie, concurs organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.
02.02.2021 21:20 O casă de producţie din Republica Moldova a animat şase opere ale îndrăgitului scriitor Ion Creangă O casă de producţie din Republica Moldova a animat şase opere ale îndrăgitului scriitor Ion Creangă. Poveştile copilăriei au prins astfel o nouă viaţă, in format digital. Basmele au titraje în limbile română, rusă şi engleză. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul programului "Măsuri de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.
01.02.2021 14:30 15 teatre din România şi un teatru din R. Moldova se reunesc într-o acţiune de solidariatate cu artiştii din Belarus 15 teatre din România şi un teatru din Republica Moldova se reunesc într-o acţiune de solidariatate fără precedent a teatrelor din România cu artiştii din Belarus.
31.01.2021 10:30 Pe Aleea Celebrităţilor de la Teatrul Satiricus a apărut încă o stea. Este un omagiu adus dramaturgului român Matei Vişniec Pe Aleea Celebrităţilor de la Teatrul Satiricus a apărut încă o stea. Este un omagiu adus dramaturgului român Matei Vişniec, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori contemporani. Piesele sale, montate pe scena Teatrului Ion Luca Caragiale din Chişinău, se bucură de mare succes
30.01.2021 20:40 Actorii teatrului municipal pentru copii "Guguţă" au prezentat, astăzi, în premieră, spectacolul Ivan Turbincă Actorii teatrului municipal pentru copii "Guguţă" au prezentat, astăzi, în premieră, spectacolul Ivan Turbincă, după îndrăgita poveste scrisă de Ion Creangă. Toată lumea a fost încântată pentru că pandemia i-a ţinut, până acum, departe de sălile de teatru.
29.01.2021 21:20 Ţesături vechi şi extrem de rare, deteriorate de timp, prind viaţă în mâinile restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Ţesături vechi şi extrem de rare, deteriorate de timp, dar care au o valoare istorică deosebită, prind viaţă în mâinile restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Aici sunt şapte laboratoare în care obiectele de patrimoniu sunt restabilite în întregime şi expuse publicului larg nu doar în Republica Moldova, dar şi în străinătate. Astăzi vă propunem să descoperiţi miracolul restaurării patrimoniului textil.
28.01.2021 22:00 De patru ani, fără Ion Ungureanu De patru ani, Pantheonul culturii româneşti a rămas fără cel supranumit Luceafărul Teatrului din Republica Moldova. În seara zilei de 28 ianuarie, 2017, marele actor şi regizor, Ion Ungureanu, pleca la cele veşnice, dar a rămas în conştiinţa naţională ca un adevărat titan al culturii române. Teatrul vieţii pe care l-a jucat maestrul Ungureanu a fost unul zbuciumat, dar a încercat din răsputeri, prin exemplul propriu, să mobilizeze oamenii, să promoveze adevărul şi să apere valorile româneşti.
28.01.2021 07:30 Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea Luceafărului Literaturii Române, la Cernăuţi sunt organizate evenimente de promovare a creaţiei eminesciene Românii din Bucovina vorbesc cu mândrie despre perioada în care Mihai Eminescu a studiat la Cernăuţi. Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea Luceafărului Literaturii Române, sunt organizate evenimente de promovare a creaţiei eminesciene. La muzeul de Etnografie din Cernăuţi a fost inaugurată expoziţia "Pe aripile sentimentelor", ce prezintă publicului cărţi şi documente despre viaţa şi activitatea marelui poet.
27.01.2021 16:00 Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlineşte 85 de ani Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi 85 de ani, însă spune că, din cauza noului coronavirus, nu e un moment pentru a sărbători.
24.01.2021 21:20 A fost lansată cartea „Suveranitatea R. Moldova: concept şi realitate” De ce a eşuat reîntregirea neamului românesc acum trei decenii după prăbuşirea imperiului sovietic? Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în cartea „Suveranitatea Republicii Moldova: concept şi realitate". Volumul reprezintă o culegere de articole ale celor care au stat la baza independenţei Republicii Moldova şi care au luptat mereu pentru reîntregirea neamului românesc. Publicaţia a fost lansată astăzi, când se împlinesc 162 de ani de la Mica Unire a principatelor româneşti.
24.01.2021 14:00 Eugen Doga: „2020 a fost un al marilor încercări” Pentru compozitorul Eugen Doga, anul 2020 a fost un an al marilor încercări: i-au fost contramandate concerte, turnee, întâlniri cu spectatorii. Totuşi, maestrul a reuşit să editeze şi să scrie mai multe lucrări muzicale, informează MOLDPRES.
24.01.2021 09:30 24 Ianuarie, 162 ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două principate, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
22.01.2021 20:40 Documente şi hrisoave vechi au fost expuse pentru public în cadrul unei expoziţii organizată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova Documente şi hrisoave vechi, unele din perioada domniei lui Ştefan cel Mare, au fost expuse pentru public în cadrul unei expoziţii organizată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Exponatele, cu diferite tipuri de caligrafie, pot fi admirate în cadrul evenimentului organizat cu ocazia Zilei Scrisului de mână.
21.01.2021 19:20 Grădiniţa Ion Creangă din comuna Băcioi, redeschisă cu sprijinul României România a dat, din nou, o mână de ajutor sistemului de educaţie din Republica Moldova. Grădiniţa Ion Creangă din comuna Băcioi, o suburbie a Chişinăului, a fost renovată şi redeschisă după 24 de ani. Clădirea era distrusă, dar acum poate găzdui, în condiţii moderne, aproape 160 de copiii din comună. Renovarea a costat 20 de milioane de lei iar tot mobilierul a fost achiziţionat din fondurile oferite cu generozitate de Guvernul Românei, în cadrul programului de asistenţă pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova.
18.01.2021 10:15 12 ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru, opera căruia a unit malurile Prutului La 18 ianuarie se împlinesc 12 ani de la trecerea în eternitate a lui Grigore Vieru. Poetul, unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul.
18.01.2021 08:45 „Glossa” lui Eminescu, pe străzile din Paris Glossa semnată de Mihai Eminescu a răsunat pe străzile din Paris. Este vorba de un proiect inedit realizat de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naţionale.
16.01.2021 20:20 Spectacol omagial de Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul a fost dedicat şi celor 100 de ani de activitate a Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" De Ziua Culturii Naţionale şi la 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, pe scena Teatrului din Chişinău, care îi poartă numele, a fost organizat un spectacol omagial. Evenimentul a fost dedicat şi celor 100 de ani de activitate a Teatrului Naţional "Mihai Eminescu", care vor fi sărbătoriţi în acest an. Directorul institutiei promite că va pregăti mai multe surprize pentru iubitorii culturii.
15.01.2021 21:40 12 personalităţi premiate la Gala Premiilor anuale în domeniul culturii, ediţia 2021 Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a oferit astăzi, 15 ianuarie, 12 premii în cadrul Galei Premiilor anuale în domeniul culturii, ediţia 2021. Festivitatea a avut loc în contextul Zilei Naţionale a Culturii. Laureaţilor li s-a oferit Trofeul, diploma de onoare a ministerului şi o recompensă bănească, în valoare de 20 de mii de lei.
15.01.2021 19:00 Astăzi e Ziua Culturii naţionale şi se împlinesc 171 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu Astăzi e Ziua Culturii naţionale şi se împlinesc 171 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu. În semn de omagiu, mai mulţi politicieni şi oficiali de rang înalt au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău.
15.01.2021 17:30 Ziua Culturii Naţionale - Ioan-Aurel Pop: Să ne bucurăm de toată creaţia spiritului românesc Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că, în acest an, la 15 ianuarie, se sărbătoreşte o zi "tristă" a Culturii naţionale, din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi a atentatelor asupra culturii de pe multe meridiane, îndemnând la preţuirea "echilibrată" şi "cuviincioasă" a culturii, patriei şi a lui Mihai Eminescu, cel care "a sintetizat toate marile valori ale creaţiei spirituale româneşti", relatează Agerpres.
15.01.2021 09:55 VIDEO. Activitate de omagiere „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naţionale - Mihai Eminescu Activitate de omagiere „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naţionale - Mihai Eminescu.
15.01.2021 09:15 Daniel Ioniţă: Nu este deloc întâmplător că Ziua Culturii Naţionale se sărbătoreşte simultan, în România şi în Republica Moldova De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului, Excelenţa sa Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a transmis un mesaj către cetăţenii celor două state româneşti:
15.01.2021 08:15 Mihai Eminescu - expresia supremă a spiritualităţii româneşti. ”Al meu nume o să-l poarte secole din gură-n gură”
13.01.2021 14:15 DOC. Programul manifestărilor de Ziua Naţională a Culturii, la 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu Pe 15 ianuarie, de Ziua Naţională a Culturii, autorităţile din Chişinău au prevăzut un şir de acţiuni şi manifestări cultural-artistice consacrate Luceafărului literaturii române, Mihai Eminescu, care vor fi difuzate în regim online.
13.01.2021 12:00 Teatrele îşi aşteaptă spectatorii cu premiere şi proiecte noi „Sperăm să nu dezamăgim spectatorul. Le suntem recunoscători că, în perioadă de criză financiară şi pandemică, au rămas fideli teatrului”. Este mesajul directorilor teatrelor din Chişinău. După perioada de interdicţie dictată de pandemie, spectatorii au din nou acces în sălile de teatru.
11.01.2021 21:00 Actorii Teatrului Satiricus "Ion Luca Caragiale" din Chişinău sunt ghidaţi, în premieră, online, din România. Ce piesă este montată Internetul uneşte pasiunile iar în lumea artei, unele spectacole, nu sunt doar transmise dar şi regizate de la distanţă. Actorii Teatrului Satiricus "Ion Luca Caragiale" din Chişinău sunt ghidaţi, în premieră, online tocmai din România, de către regizorul şi directorul Teatrului din Vest, Reşiţa, Florin Ionescu. Împreună montează piesa "Povestea Peştişorului de Aur", o comedie plină de mister, dar care reflectă o realitate - goana după bani.
11.01.2021 08:00 Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău aniversează un secol de la fondare Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău aniversează în acest an un secol de la fondare. În tot acest timp, pe scena teatrului au fost sute de spectacole, generaţii de actori au învăţat tainele meseriei şi au intrat în pielea a zeci de personaje. Anul de cumpănă a fost 2020. Pandemia i-a lipsit nu doar de dreptul de a organiza spectacole, dar şi luat şi viaţa unui actor.
10.01.2021 19:40 Comorile Chişinăului de altădată sunt redate în 48 de imagini expuse la Muzeul Naţional de Istorie Chişinăul este, fără dubii, un oraş al contrastelor. Arhitectura lui este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou. Cunoscut din fotografiile făcute la începutul secolului trecut, ca o mică şi simpatică urbe, oraşul vechi e readus la viaţă de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care-i redescoperă frumuseţea de altă dată.
10.01.2021 10:00 Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a lansat Calendarul Naţional 2021 Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a lansat, şi in acest an, Calendarul Naţional 2021. El cuprinde în 535 de pagini note bibliografice ale unor personalităţi din domeniile culturii, ştiinţei şi artei din toată lumea. Lucrarea este destinată tuturor celor care vor să afle mai multe despre istoria poporului român, dar şi despre cei care au impresionat lumea prin creaţiile lor.
10.01.2021 09:00 Amprenta pandemiei asupra activităţii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Toată această perioadă pandemică şi-a pus amprenta asupra activităţii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Acest panteon al culturii a suferit pierderi financiare imense. Multe spectacole şi turnee au fost anulate.
06.01.2021 17:20 Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" a lansat un şir de acţiuni culturale dedicate centenarului instituţiei Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", care pe 6 octombrie va împlini 100 de ani de la înfiinţare, a lansat o serie de manifestări culturale, consacrate aniversării sale.
06.01.2021 11:49 Decizie: În Chişinău va fi permisă activitatea teatrelor, însă cu unele condiţii Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit astzi în şedinţă şi au ajuns la oncluzia că teatrele pot activa cu păstrarea tuturor măsurilor de sănătate publică și condițiilor de siguranță sanitară în contextul pandemiei Covid. Despre aceasta anunţă primarul Chişinăului, Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.
30.12.2020 22:45 Filarmonica din Viena face ultimele repetiţii înaintea Concertului de Anul Nou. Evenimentul va fi transmis de TVR Filarmonica din Viena face ultimele repetiţii înaintea Concertului de Anul Nou. De această dată, evenimentul se va desfăşura cu respectarea măsurilor sanitare, fără public în sală. Concertul orchestrei conduse de maestrul Riccardo Mutti, va fi transmis în direct de TVR, pe întâi ianuarie începând cu ora 12 şi15 minute. Iată câteva fragmente de la repeţii.
29.12.2020 11:45 A apărut „Calendarul Naţional-2021”, destinat tuturor celor care se interesează de personalităţi şi evenimente din istoria poporului român, precum şi de marele figuri din întreaga lume Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a lansat „Calendarul Naţional-2021".
28.12.2020 21:00 Din cauza pandemiei din acest an, Gala premiilor Uniunii Teatrale din Republica Moldova s-a desfăşurat pentru prima oară online Din cauza pandemiei din acest an, Gala premiilor Uniunii Teatrale din Republica Moldova s-a desfăşurat pentru prima oară online. Evenimentul a fost marcat de un strigăt de disperare al actorilor de la Teatrul Geneza Art. Ei s-au arătat dezamăgiţi de felul în care au fost acordate premiile, dar şi de modul în care a fost gestionată criza ce s-a abătut asupra culturii din cauza pandemiei.
26.12.2020 21:00 Împărăţia cărţilor vechi de la Bălţi Peste un milion de titluri în 57 de limbi, colecţii de carte rară şi volume ce datează din secolul 18. Vorbim despre fondul de carte al bibliotecii Universităţii Alecu Russo din Bălţi. Datorită numărului de volume, biblioteca este pe bună dreptate una dintre cele mai mari din sud-estul Europei.
26.12.2020 19:20 Atmosferă de sărbătoare la Teatrul „Guguţă” Atmosferă de sărbătoare la Teatrul de Păpuşi Guguţă din Chişinău. Chiar dacă spectacolele au fost interzise temporar din cauza pandemiei, actorii teatrului au găsit o soluţie pentru a nu-i lăsa pe copii fără cadouri. Ei au decorat holul istituţiei în spiritul Crăciunului şi au organizat o sărbătoare, la care a venit şi Moş Crăciun.
24.12.2020 20:40 În mai multe localităţi din Republica Moldova, copiii au pornit deja să vestească naşterea pruncului Isus Suntem în ajunul Crăciunului, iar în mai multe localităţi din Republica Moldova, copiii au pornit deja să vestească naşterea pruncului Isus. În satul Voloviţa, din Soroca, se mai păstrează tradiţia numită vecera, când cei mici merg pe la casele celor mai în vârstă pentru a face schimb de grâu, pentru un an cu noroc.
24.12.2020 20:20 Sărbătoarea Naşterii Domnului este de neconceput fără tradiţionalii crăciunei făcuţi în casele creştinilor Sărbătoarea Naşterii Domnului este de neconceput fără tradiţionalii crăciunei făcuţi în casele creştinilor. Gospodinele îi pregătesc pentru oaspeţi şi cetele de colindători care vor vesti Naşterea lui Isus. Potrivit tradiţiei, un crăciunel este păstrat la icoană până la primăvară.
22.12.2020 22:20 Expoziţie cu peisaje inspirate din vremurile în care satele basarabene erau înzăpezite din belşug, deschisă la Chişinău Iarna nu se grăbeşte să ne aducă noiane de nămeţi. Însă bucuria de altădată când viscolea, iar satele erau acoperite cu troiene, poate fi trăită din nou admirând lucrările deosebite ale pictorilor Antonina şi Vitalie Grişciuc. Artiştii plastici au lansat o expoziţie de tablouri, care îi încântă pe vizitatori cu peisaje inspirate din vremurile în care satele basarabene erau înzăpezite din belşug.
21.12.2020 22:20 Expoziţie de măşti la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală Obişnuiţi atât de mult cu măştile de protecţie, am şi uitat de cele folclorice care ne prevestesc venirea noului an şi ne aduc aminte de vechile tradiţii ale sărbătorilor de iarnă. Nu au uitat însă meşterii populari care şi-au pus imaginaţia la bătaie şi au creat cele mai originale măşti. Toate au fost aduse la într-o expoziţie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Sunt expuse 30 de piese inedite care reprezintă feţe de moşi, babe, capre, cai şi alte personaje tradiţionale de sărbători.
20.12.2020 09:55 Obiceiuri româneşti de Crăciun. Biblioteca Naţională din Chişinău pune la dispoziţia publicului cărţi rare, ce descriu identitatea culturală românească. Datinile şi obiceiurile româneşti de Crăciun s-au transmis din generaţie în generaţie din cele mai vechi timpuri. Românii păstrează vie memoria multor tradiţii naţionale, iar unele dintre ele, revin la viaţă datorită arhivei Bibliotecii Naţionale de la Chişinău, care în aceste zile, pune la dispoziţia publicului cărţi rare, ce descriu identitatea culturală românească.
19.12.2020 21:00 METAMORFOZE. Astăzi o cunoaştem pe soprana cu "suflet de fier", Elena Demirdjean S-a născut în Georgia, tatăl este armean şi, din cauza războiului, familia ei s-a mutat în Republica Moldova.
16.12.2020 22:00 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei găzduieşte expoziţia personală a artistului plastic Tudor Zbârnea Muzeul Naţional de Artă al Moldovei găzduieşte expoziţia personală a artistului plastic Tudor Zbârnea, directorul instituţiei. Sunt lucrări recente ale pictorului, iar la vernisaj a participat şi ambasadorul României la Chişinău, excelenţa Sa, Daniel Ioniţă.
16.12.2020 13:15 Societatea ştiinţifică din România „Jacques Martin” oferă bursa „Ion Alexandru” pentru 20 de elevi din şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului Proiectul „Românii ajută Basarabia” continuă în aceste zile cu mai multe acţiuni. Cu sprijinul Societăţii Ştiinţifice „Jacques Martin” din Bucureşti, 20 de elevi din şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor primi bursa „Ioan Alexandru” pentru anul de învăţământ 2020-2021.
15.12.2020 20:20 Astăzi a fost vernisată expoziţia lui Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei Astăzi a fost vernisajul expoziţiei personale a artistului plastic Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei
14.12.2020 19:30 De Sfântul Andrei pe stil vechi, locuitorii din Mândreşti au organizat o şezătoare în toată regula Tradiţiile populare româneşti continuă să prindă rădăcini în diferite localităţi ale Republicii Moldova. De sărbătoarea sfântului Andrei, marcată pe stil vechi, locuitorii satului Mândreşti din raionul Teleneşti, au readus la viaţă obiceiul şezătorilor de altă dată cu haine naţionale, cântece şi dansuri populare.
13.12.2020 20:00 Studioul de Balet „Soarele” împlineşte 70 de ani 70 de ani de graţie, tandreţe şi eleganţă. Aşa poate fi definită toată această perioadă de activitate a Studioului de Balet „Soarele”. Generaţii întregi de iubitori ai baletului, au învăţat aici, arta acestui gen artistic. În prezent mulţi dintre ei, evoluează pe scena Teatrului de Operă şi Balet "Maria Bieşu" şi reprezintă Republica Moldova la diverse festivaluri internaţionale.