18.02.2022 15:30 Vizualizari: Actorul Daniel Ciobanu, despre munca de la Teatrul de păpuşi „Guguţă” şi despre teatrul dramatic Arta teatrală oferă zeci de genuri pentru oamenii creativi şi talentaţi, care sunt îndrăgostiţi de acest domeniu. Dacă la începuturile carierei a muncit la Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă”, mai apoi a înţeles că teatrul dramatic îi este mai aproape de suflet. Actorul Daniel Ciobanu a fost invitatul de astăzi al colegului nostru Anatol Guzic.
18.02.2022 14:15 Uniunea Teatrală din România, la 32 de ani de la fondare La mulţi Ani, UNITER! Despre activitatea Uniunii Teatrale din România şi proiectele din acest an am discutat cu preşedintele Interimar Aura Corbeanu.
17.02.2022 16:00 ”There is sun in Moldova” - expoziţie de artă contemporană, inaugurată la Galeria „Constantin Brâncuşi” „There is sun in Moldova" este genericul expoziţiei de artă contemporană, inaugurată la Galeria ,,Constantin Brâncuşi". E o premieră mult aşteptată ca formă de organizare a spaţiului expoziţional, dar şi de selectare a artiştilor din diferite generaţii, care au şansa să se afirme în cea mai importantă sala a Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova.
17.02.2022 14:00 Anatol Vidraşcu promovează cartea românească pe ambele maluri ale Prutului Unul dintre cei mai importanţi editori de carte românească provine dintr-o familie de învăţători. De pe băncile şcolii, Anatol Vidraşcu avea un interes viu faţă de carte. Pe parcursul celor 4 decenii de activitate editorială a înfruntat perioade diferite, marcate de mentalitate învechită, ostilitate şi cenzură.
17.02.2022 13:55 Rolurile care au marcat-o pe actriţa Rodica Mereuţă În viaţă contează mult când descoperi talentul din tine, dar atunci când există mai mult de unul, este complicat să te hotărăşti ce profesie să alegi. Pentru actriţa Rodica Mereuţă, momentul în care a fost suprinsă cum cânta în faţa oglinzii a fost unul decisiv.
17.02.2022 12:20 Campania Naţională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, la a XI-a ediţie Campania Naţională de promovare a lecturii ,,Să citim împreună!", organizată de Biblioteca Naţională pentru Copii ,,Ion Creangă", revine cu cea de-a XI-a ediţie. Evenimentul se va desfăşura până la finalul acestui an şi va promova câteva cărţi ale autorilor basarabeni.
17.02.2022 08:00 Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor" revine pe 1 martie cu zeci de concerte Festivalul Internaţional de Muzică "Mărţişor" revine pe 1 martie cu zeci de concerte după ce anul trecut acestea au fost transmise online. În premieră va fi orgaizat şi un târg al mărţişorului la care vor participa meşteri populari, iar vizitatorii vor putea urmări pe un ecran imens concertele de la Palatul Naţional "Nicolae Sulac." Autorităţile de la Chişinău şi-au propus să extindă de anul viitor festivalul şi în România.
16.02.2022 18:00 Actorii Teatrului de păpuşi „Licurici” - cei care reuşesc să capteze atenţia celor mai mari critici - copiii Trăiesc în lumea basmelor şi mânuiesc la propriu personajele preferate din poveşti. E vorba despre actorii Teatrului de păpuşi „Licurici”, cei care reuşesc să capteze atenţia celor mai mari critici - copiii. În culisele acestei lumi pline de farmec s-a aflat şi colega noastră, Betty Turculeţ.
16.02.2022 17:30 În luna februarie, Fundaţia „Calea Victoriei” ne invită să facem o incursiune în fascinanta lume a folclorului românesc În luna februarie, Fundaţia ,,Calea Victoriei" ne invită să facem o incursiune în fascinanta lume a folclorului românesc, cu rituri, ceremonii, coduri gestuale şi tot felul de poveşti cântate, dansate sau vorbite. Atelierele vor fi prezentate de etnologul Laura Jiga Iliescu.
16.02.2022 17:15 Interpretul Fuego a donat bustul poetului Grigore Vieru unei instituţii culturale din Republica Moldova În memoria poetului Grigore Vieru, la Centrul Naţional Academic „Mihai Eminescu” a avut loc evenimentul ,,Grigore Vieru - Lacrima lui Mihai Eminescu". Invitatul special al spectacolului literar-muzical a fost Paul Surugiu Fuego.
16.02.2022 15:20 Tânărul actor Ion Prisacara, despre drumul spre lumea teatrului, decepţii, piedici şi chiar de tentaţia de a renunţa Atunci când ai dorinţa bine definită, nimic nu te mai poate opri. De acest lucru s-a convins şi tânărul actor Ion Prisacara, pentru care drumul spre lumea teatrului a fost plin de decepţii, piedici şi chiar de tentaţia de a renunţa.
15.02.2022 22:20 „Un răspuns la chemarea vremii” la Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu": Revista Viaţa Basarabiei 90 de ani de la fondare Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a lansat expoziţia jubiliară „Un răspuns la chemarea vremii”, cu ocazia celor 90 de ani de la fondarea revistei „VIAŢA BASARABIEI”. Prezentarea publică a fost lansată pe 10 februarie, chiar în ziua înfiinţării Muzeului Naţional de Literatură. Mai multe despre eveniment a vorbit Maria Şleahtiţchi, directorul instituţiei, în cadrul emisiunii „Telematinal” de la TVR MOLDOVA:
14.02.2022 21:45 Omagiu adus lui Grigore Vieru la Chişinău Opera marelui scriitor român Grigore Vieru va fi reeditată integral prin sponsorizarea interpretului Fuego. Poetul a fost omagiat azi şi la Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu unde a fost lansat volumul de poezii "Duminica Sărutului". A fost vernisată o expoziţie de pictură şi s-a dezvelit un bust al poetului. La eveniment au fost prezente personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului.
14.02.2022 21:30 Grigore Vieru, comemorat în municipiul Soroca Grigore Vieru a fost comemorat şi în municipiul Soroca. În memoria marelui poet, Biserica Ortodoxă română "Sfinţii Martiri Brâncoveni" a oficiat un parastas şi a organizat un recital de poezie şi cântece cu genericul "Vieru – omul Duminicii".
14.02.2022 21:15 87 de ani de la naşterea marelui poet român Grigore Vieru Astăzi, se împlinesc 87 de ani de la naşterea marelui poet român Grigore Vieru. Familia, prietenii şi cei care i-au îndrăgit creaţia, au depus flori şi au recitat poezii la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău.
14.02.2022 17:30 Gabriela Lungu, între împlinire şi aspiraţii Una dintre cele mai apreciate personalităţi din lumea teatrului de păpuşi din RM şi-a sărbătorit recent ziua de naştere. Este vorba despre directorul Teatrului Municipal de păpuşi „Guguţă” din Chişinău, Gabi Lungu. Colegul nostru, Anatol Guzic, a surprins-o pe omagiată dis-de-dimineaţă.
14.02.2022 14:45 Un interpret din România donează bustul poetului Grigore Vieru unei instituţii culturale din Republica Moldova Paul Surugiu-Fuego, renumitul interpret din România, donează bustul marelui poet Grigore Vieru, realizat de sculptorul Petrică Buhnici, Centrului Academic Internaţional Eminescu din Chişinău.
14.02.2022 14:00 VIDEO. Conferinţă de presă privind prezentarea iniţiativei legislative de instituire a Zilei Naţionale a Lecturii Conferinţă de presă privind prezentarea iniţiativei legislative privind instituirea Zilei naţionale a lecturii.
14.02.2022 13:45 Pictor de costume, o meserie pentru oamenii talentaţi Costumul are o importanţă majoră în constituirea personajului. El niciodată nu va fi ales întâmplător, fiind un element fundamental în redarea unei multitudini de expresii. De acest lucru se ocupă pictorul de costume, pe unul dintre ei l-a cunoscut colega noastră, Betty Turculeţ.
14.02.2022 13:15 Radu Dumbrava, pictorul care impresionează prin lucrările sale murale Radu Dumbrava de curând şi-a surprins urmăritorii cu o lucrare nouă - a adus luna mai aproape, chiar în sufrageria unei casei din Estonia. Zilele astea se află la Chişinău, iar noi am profitat de ocazie şi l-am invitat în platoul nostru.
14.02.2022 12:00 Un centru de cultură în memoriam Grigore Vieru va fi creat la Chişinău La Chişinău va fi creat un centru de cultură in memoriam Grigore Vieru, cu sprijinul partenerilor din România. Recent a fost prezentată schiţa de proiect, fiind consultaţi şi membrii familiei poetului, a anunţat primarul mun. Chişinău, Ion Ceban, la şedinţa operativă a serviciilor municipale. Astăzi, 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit 87 de ani, transmite IPN.
13.02.2022 17:00 Tânăra actriţă Cristina Lungu despre pasiunea pentru teatru De cele mai multe ori se întâmplă ca anii de şcoală să fie cruciali pentru viitorul elevului. Tânăra actriţă Cristina Lungu a avut noroc să joace roluri serioase în cercul dramatic, care i-au adus şi premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni, România.
12.02.2022 21:30 Autorităţile de la Bucureşti promit să ofere sprijin financiar oamenilor de artă şi instituţiilor de cultură din Republica Moldova Specialiştii ministerelor Culturii de la Chişinău şi Bucureşti, elaborează deja un plan de acţiune care va fi semnat în curând. Anunţul a fost făcut de miniştrii Culturii din România şi Republica Moldova în emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.
12.02.2022 17:30 Drumul vinului - parte a programului Rutei Culturale a Consiliului Europei Despre succesele înregistare în domeniul turismului vinicol am discutat astăzi cu Natalia Ţurcanu, directoarea Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor şi Intern din R. Moldova.
10.02.2022 18:00 Ana-Sia Cărăuş - tânăra actriţă care a călcat pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău la numai cinci ani De mică a cunoscut lumea teatrului, datorită părinţilor, de aceea nu a fost dificil să-şi aleagă viitoarea profesie. Tânăra actriţă Ana-Sia Cărăuş a călcat pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău la numai cinci ani, iar astăzi se bucură de o bogată activitate în ultimul an de studiu la AMTAP, care urmează să-i deschidă uşile spre scenele profesioniste.
08.02.2022 21:00 Proza scriitorului basarabean Vladimir Beşleagă este obiect de studiu pentru cercetătorii filologi din Republica Moldova Proza scriitorului basarabean Vladimir Beşleagă este obiect de studiu pentru cercetătorii filologi din Republica Moldova. Monografia "Vladimir Beşleagă sau anevoioasa cale a cunoaşterii de sine" a fost lansată astăzi la Chişinău pentru a-i ajuta pe cei împătimiţi de opera lui Beşleagă, să cunoască mai profund creaţia scriitorului.
08.02.2022 17:15 La Soroca ar putea fi edificat bustul lui Dumitru Matcovschi La Soroca ar putea fi edificat bustul lui Dumitru Matcovschi. Un proiect, în acest sens, urmează a fi examinat la şedinţa din 17 februarie a Consiliul Raional Soroca, scrie observatorul.md.
08.02.2022 14:40 Entuziasmată de măiestria actorului Vlad Ciobanu în rolul lui Hamlet, a dorit să joace alături de el. Peste ani, dorinţa Tatianei Manoil a devenit realitate Puţin oameni de teatru s-au trezit devreme în această lume care cere timp, pasiune, dragoste, răbdare şi mult curaj. Actriţa Tatiana Manoil a reuşit să îndrăgească teatrul încă de pe băncile şcolii şi a fost dragoste la prima vedere, chiar dacă părinţii o vedeau în altă profesie. Entuziasmată de măiestria actorului Vlad Ciobanu în rolul lui Hamlet, a dorit să joace alături de el, iar peste ani, dorinţa i-a devenit realitate.
08.02.2022 09:15 „Un răspuns la chemarea vremii” la Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu": Revista Viaţa Basarabiei, 90 de ani de la fondare Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează vernisarea expoziţiei jubiliare „Un răspuns la chemarea vremii”. Revista „Viaţa Basarabiei”, 90 de ani de la fondare.
06.02.2022 21:30 Comunitatea ştiinţifică medicală din Republica Moldova este în doliu după decesul profesorului Aurel Danilov Comunitatea ştiinţifică medicală din Republica Moldova este în doliu după decesul profesorului Aurel Danilov. A murit cu doar câteva zile înainte de ziua sa de naştere. Pe 25 februarie, fostul şef al catedrei de medicină internă numărul 1, urma să împlinească 88 de ani.
06.02.2022 17:00 Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală - cea mai veche instituţie publică din R. Moldova, cu o arhitectură deosebită Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală este cea mai veche instituţie publică din Republica Moldova, cu o arhitectură deosebită. Doar vitraliul care înfrumuseţează tavanul are peste 8 mii de piese şi este acum în proces de restaurare. Când începe istoria muzeului şi prin ce transformări a trecut, ne spune colega noastră, Corina Boaghe.
06.02.2022 10:00 Valoarea fondului Bibliotecii „B. P. Haşdeu” pentru patrimoniul cultural şi istoric al R. Moldova Foarte mulţi cunosc cât de valoros este fondul Bibliotecii „B. P. Haşdeu” pentru patrimoniul nostru cultural şi istoric. Puţini însă ştiu că, de 25 de ani, la biblioteca municipală putem găsi documente, produse filatelice, fotografii sau obiecte decorative, care prezintă istoria oraşului Chişinău. Departamentul „Memoria Chişinăului" din cadrul instituţiei are grijă ca nicio perioadă din istoria urbei să nu fie dată uitării.
06.02.2022 09:30 „Tătarii lituanieni în documente de arhivă" - expoziţie vernisată la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca a fost deschisă o inedită expoziţie cu titlul "Tătarii lituanieni în documente de arhivă". Sunt prezentate documente istorice ce reflectă dezvoltarea culturii lituaniene multinaţionale. Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.
04.02.2022 18:15 Maestrul Petre Neamţu - o viaţă dedicată folclorului Maestrul Petre Neamţu, cel care ţine strajă folclorului de atâţia ani, merită din plin mesajele noastre de felicitare. Şi chiar dacă este omagiat, oricum este la muncă. Colegul nostru, Ion Railean, l-a surprins dis-de-dimineaţă în sala de repetiţie a orchestrei de muzică populară ,,Folclor", ca să vadă ce supriză i-au pregătit colegii de breaslă.
04.02.2022 12:50 Actriţa Teatrului Naţional „M.Eminescu” din Chişinău, Rusanda Radvan, despre viaţa scenică Actriţa Teatrului Naţional „M.Eminescu” din Chişinău, Rusanda Radvan, a fost primită în echipă în anul când legendara instituţie a împlinit o sută de ani de la fondare. Astăzi Rusanda a fost alături de noi, făcându-ne dezvăluiri despre ascensiunea sa în lumea teatrului şi aspiraţiile de viitor.
03.02.2022 15:50 A fost dat start concursului „Premiile pentru debut în literatură pentru anul 2021” A fost dat start concursului ,,Premiile pentru debut în literatură pentru anul 2021", organizat de Biblioteca Municipală ,,B.P. Haşdeu". Concursul constă în aprecierea critică a lucrărilor editate recent de către un juriu de scriitori consacraţi, care au o bogată activitate editorială şi literară.
03.02.2022 15:30 Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti a vernisat expoziţia „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste" Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti a vernisat expoziţia ,,Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste", în care se regăsesc exponate de preţ, donate chiar de solistă. Cercetătorul ştiinţific Cristina Păiuşan-Nuică ne-a vorbit mai multe despre valoarea expoziţiei.
02.02.2022 23:00 Pe scena de la Eurovision din acest an va suna varianta originală a piesei „Trenuleţul” Zdob şi Zdub împreună cu fraţii Advahov vor merge la concursul internaţional de muzică Eurovision cu varianta originală a piesei „Trenuleţul”.
02.02.2022 15:30 Expoziţie despre istoria Mănăstirii Noul Neamţ, la Biblioteca Naţională din Chişinău La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (BNRM) a fost inaugurată o expoziţie cu genericul „Valori cărturăreşti din biblioteca Mănăstirii Noul Neamţ”, care relatează despre istoria acestui lăcaş de cult, transmite IPN.
02.02.2022 13:40 Regizorul de teatru şi film Mihai Ţărnă la onorabila vârstă de 50 de ani: Despre planuri şi vise, la TVR MOLDOVA Anul acesta regizorul de teatru şi film Mihai Ţărnă a împlinit onorabila vârstă de 50 de ani, prilej pentru echipa TVR MOLDOVA de a trece în revistă cele mai de seamă amintiri din activitatea profesională, alături de omagiat.
01.02.2022 18:00 Biblioteca „Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Chişinău a lansat blogul „BilioHost” Printre evenimentele dedicate celor 145 de ani ai Bibliotecii municipale „B.P. Haşdeu” din Chişinău se numără şi lansarea blogului BiblioHost. Ce instrument de referinţă reprezintă blogul pentru instituţie am discutat în această dimineaţă cu poeta şi criticul literar, Maria Pilchin.
01.02.2022 14:45 Valoarea operei marelui dramaturg român, Ion Luca Caragiale, discutată cu directorul teatrului „Satiricus” Sandu Grecu Unul din teatrele naţionale din Chişinău poartă numele marelui dramaturg român I.L.Caragiale. Echipa de aici a reuşit să monteze Integrala Caragiale, punând astfel bazele instituţiei care se bucură de colaborarea cu teatrele de peste Prut şi cu regizorii şi dramaturgii independenţi.
31.01.2022 23:00 170 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Scriitorul, omagiat la Teatrul Naţional „Satiricus” din Chişinău S-au împlinit 170 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Cu acest prilej, îndrăgitul nuvelist a fost omagiat aseară la Teatrul Naţional "Satiricus" din Chişinău. A fost lansată şi o carte deosebită, în două volume, "Ion Luca Caragiale. Opere", semnată de directorul adjunct al Institutului Cultural român Mihai Eminescu la Chişinău, Cătălin Bordeaianu. Seara a culminat cu spectacolul aniversar "O scrisoare pierdută", care se joacă de 20 de ani cu sala arhiplină.
31.01.2022 16:45 Ioan-Cristi Vlad - actorul care s-a regăsit în lumea teatrului Pentru tânărul actor Ioan-Cristi Vlad calea spre teatru a fost una plină de încercări. A studiat patru ani la facultatea de informatică, însă a ajuns la momentul în care a înţeles că teatrul este lumea unde se regăseşte şi nu are de gând să se reprofileze.
27.01.2022 18:00 Pictoriţa şi criticul de artă Eleonora Brigalda a lansat monografia-album „Anatol Grigoraş. Artistul din umbră” Pictoriţa şi criticul de artă Eleonora Brigalda a lansat monografia-album „Anatol Grigoraş. Artistul din umbră”, dedicată dascălului său Anatol Grigoraş. Lucrarea vine să completeze palmaresul informativ al patrimoniului cultural naţional prin punerea în lumină a creaţiei pictorului şi pedagogului Anatol Grigoraş.
26.01.2022 15:15 O expoziţie ce leagă cele două maluri ale Prutului poate fi admirată până pe 13 februarie Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional Moldova şi Direcţia Cultură din Iaşi, organizează, până pe data de 13 februarie, o expoziţie inedită. Seriile tematice create în tehnicile gravurii tradiţionale şi moderne ne transpun într-o metamorfoză a elementelor naturii şi nu doar.
25.01.2022 16:40 Claudia Balaban, destin construit sub semnul cărţii O viaţă dedicată cărţii şi cititorului pasionat de lectură. Este vorba de Claudia Balaban, care din opt decenii de viaţă, jumătate le-a dedicat Bibliotecii Naţionale pentru Copiii ,,Ion Creangă". A organizat numeroase concursuri literare şi campanii naţionale de promovare a cărţii, iar colegii de peste Prut o identifică cu o ,,carte de vizită a bibliotecarilor din Basarabia".
25.01.2022 16:10 Actorul Vlad Ropot şi onoarea de a face parte din predecesorul Teatrului Naţional din Basarabia De la bucătar, la universitatea tehnică, de la munca în Italia, la agent imobiliar, prin toate a trecut tânărul actor Vlad Ropot, membru al trupei teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Scena l-a urmărit oriunde se afla şi l-a convins până la urmă că este predestinat artei.
25.01.2022 14:05 Producţie teatrală inspirată din cărţile scriitorului Vladimir Beşleagă, la Teatrul ,,Alexei Mateevici" În perioada 26-27 ianuarie, Teatrul ,,Alexei Mateevici" vă invită la spectacolul ,,Destin" de Vladimir Beşleagă, în regia Danei Strungaru. Producţia teatrală este inspirată din cărţile scriitorului şi ne invită să redescoperim pagini din viaţa sa.
24.01.2022 23:00 Săptămâna Presei Româneşti: Revista „Timpul”, ediţia din R. Moldova În cadrul Săptămânii Presei Româneşti, am adus în faţa dvs. jurnalişti care au scris istorie şi au schimbat mersul lucrurilor. Şi astăzi vă invităm să cunoaştem oamenii de presă, de această dată, din spatele noii reviste culturale ,,Timpul”.